• Meer dan 43.000 tevreden klanten gingen u voor
  • 4,8 van 5 sterren
Gangen vol rook en twee verdwenen medewerkers.

Brandweeroefening in opslag

Haarlems Dagblad - HOOFDDORP - Gangen vol rook en twee verdwenen medewerkers. Paniek in het gebouw van Eurobox Self Storage in Hoofddorp. Een brandende sigaret veroorzaakte hier een grote brand. Tenminste, dat was het scenario voor de brandoefening die daar werd gehouden.

De voorbereidingen beginnen. En daar komt nogal wat bij kijken. „We hebben deze locatie gekozen omdat het vooral met rookontwikkeling lastig is om je hier te oriënteren”, legt oefencoordinator Arjan van Ombergen uit. Eurobox Self Storage heeft een grote loods met boxen waarin spullen tijdelijk opgeslagen kunnen worden. Een loods vol met gangen die eruitziet als een waar doolhof.

Brandweeroefening in opslag

Het scenario staat al vast. Een van de opslagruimtes staat in brand, een medewerker van het bedrijf heeft geprobeerd de brand te blussen, maar is hierbij onwel geworden. Hij wordt op het moment van de melding vermist. Daarnaast is nog een tweede medewerker vermist. De slachtoffers, in dit geval twee poppen, worden op een strategische manier neergelegd. „Deze heeft geprobeerd te blussen”, vertelt Arjan terwijl hij naar een pop wijst die voor het brandpunt ligt met een waterslang in zijn hand. „Achter de openstaande deur ligt er nog een, die is lastiger te redden omdat hij voorbij het vuur ligt. De mannen kunnen niet langs het vuur en dus moet er een andere weg naar het slachtoffer gevonden worden.”

Met een rooksimulator, een zwaailicht en een machine die het knetterende geluid van vuur nabootst, wordt de oefening zo echt mogelijk gemaakt. De acht brandweermannen die na de melding het terrein opkomen, gaan dan ook serieus aan de slag. „Meneer, mijn twee collega's liggen nog binnen”, roept Patrick Kok van Eurobox Self Storage. Een van de brandweermannen ontfermt zich over hem en vraagt informatie over het gebouw en de plaats van de brand. Twee anderen gaan naar binnen op zoek naar de slachtoffers.

De rest zoekt het terrein af naar een waterkraan waarop de brandslang kan worden aangesloten. Een van de slachtoffers is dan al gered, maar de andere ligt nog achter de openstaande deur. Het lijkt allemaal erg lang te duren maar volgens Arjan van Ombergen is dat normaal. „Bij zo'n brand zou er eigenlijk nog een team bij moeten komen, dan gaat het allemaal een stuk sneller. En dat het vuur niet snel geblust wordt is de bedoeling. Als het vuur gedoofd wordt ontstaat er zo'n rookontwikkeling dat je levend gerookt wordt. Het is de truc om het vuur zo lang mogelijk onder controle te houden tot alle personen eromheen weg zijn.”

En zo gaat het ook. Als het tweede slachtoffer gered is, blussen de brandweermannen het vuur. Al is dat in dit geval niet meer dan een stekker uit het stopcontact trekken. „De oefening ging goed”, besluiten de brandweerlieden tevreden.


Sloop bestaande gebouw Spinveld 25 in Breda

18 februari 2024

Ontdek de laatste updates over de bouw van Eurobox Self Storage in Breda. Huur binnenkort opslagruimte in diverse formaten met uitstekende beveiliging en aanvullende diensten.

Scroll naar boven